LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 19 May 2017

In My Definition of ... Sambal Ayaq Mata

Assalamualaikum.

Tinggal lagi seminggu je nak puasa. Dah habis ganti ke tu?? Hehehe. Mama alhamdulillah dah setel menganti puasa rabu tu hari. Nasib baiklah masa Syawal tu hari dapat jugak puasa 3 hari, so tinggal setelkan yang balance je. 3 hari je pun balance nya, tapi makan tahun jugak nak habis. Dasar last minute! ;P

Bulan puasa ni, selalu lauk kampung yang simple-simple ni yang laku keras,kan? Sambal belacan, ulam, ikan kering. Pergh! Beriyani gam tak gam, semua tolak tepi punyalah. Hari ni mama nak share sikit sambal belacan paling win. Hehehehe. Sambal ni resipi asalnya adalah dari Makngah Mama. Dia orang Medan, Indonesia sana. Tapi of courselah, mama alter sana sini sikit, nak ikut tekak mengada-ngada mama. Hihihi.

Oh, sambal ni korang buat je terus sebalang. Pastu simpan dalam peti. 1001 gunanya tau. Nanti mama share pasal 1001 ni. Later, okey?

Oh, pasal apa panggil sambal ayaq mata? Sebab pedas padepoww. Bukan takat ayaq mata, ayaq hidung, ayaq liuq sema pakat keluaq habih. Hahaha.


Resipi jom?

SAMBAL AYAQ MATA



Bahan-bahan:
Segenggam cili hidup
Segengam cili api merah
Segenggam cili akar 
5 biji bawang merah (size M)
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
Sejemput ikan bilis
Sedikit jus limau nipis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Semua cili dan bawang dibersihkan dan dipotong kasar. 
2- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang telah dipotong, belacan dan ikan bilis hingga agak garing. 
3- Perasakan dengan garam , gula dan sedikit jus limau nipis.
4- Tumbuk / Blend ikut kesukaan. 
5- Simpan dalam bekas yang sesuai. 

p/s:
#1- Cili padi merah tu selalu mama beli dia dah siap pek. Ada orang panggil cili api bangla. Cili tu pada mama paling pedas sekali. Boleh kurangkan, ikut tahap kepedasan yang disukai. 
#2- Cili akar adalah kategori cili api jugak, pedas jugak, tapi pada mama pedas dia tak sepower yang merah tu. Selalu jual longgok. Taknak letak pun takpe, tak dosa pun. Kihkihkih. 
#3- jenis cili pilihan adalah ikut tekak masing-masing. Ikutlah apa yang ko suka, labuuuu. 





No comments:

Post a Comment